Verslag bezoek januari/februari 2015

 

Een bezoek met mooie, maar ook heftige momenten!

Op 23 januari zijn we naar Gambia vertrokken.
Zoals gewoonlijk meteen de volgende dag rond de tafel met het bestuur daar om over de plannen te praten wat we graag wilden gaan doen deze keer.

Maar eerst moesten we hen het trieste nieuws vertellen dat Geert, onze klusjesman die al jaren met ons mee ging, helaas op 16 januari was overleden. Voor hen, maar zeker ook voor ons een groot verlies

*Vorig jaar hadden we in ons verslag al gemeld dat we de voorraad ruimte van de school graag wilden opknappen. Met het bestuur overlegd wie gaat het doen en waar kopen we alles. We willen graag aan werkgelegenheid doen daar zodat de mensen een inkomen hebben.

Tevens voorzien van metalen kasten en wandrekken.                                                                                                           * Computerlokaal voorzien van laptops.                                                                                                                                     * Ook wilden we graag weer een markt houden op school. We hadden weer vele dozen gekregen met volwassenen – en kinderkleding, zakjes met babykleding, doos met 40 paar nieuwe kinderschoenen, mepal serviesgoed.

We willen graag dan ook iedereen bedanken die ons dit gedoneerd heeft.

Besloten werd om de opbrengst van de markt te gebruiken om medicijnen te kopen en materialen voor het naailokaal aan te schaffen. Maar toen kwam de ambulance ter sprake, deze had een probleem en ze hadden geen geld voor de reparatie. Samen toen maar besloten om de opbrengst van de markt te gebruiken.

De eerste week kon het werken beginnen, alles voor de voorraadruimte kopen : vloer- en wandtegels, cement, zand en materialen voor een plafond. De muren van boven naar beneden voorzien van tegels zodat de termieten geen kans meer hebben binnen te komen. Maar nog even gewacht met het uitbreken van alles want we kregen bezoek van het SBS6 programma ,,’t hier fantastisch”met Beau van Erven Dorens. Zij waren in Gambia om met toeristen te praten over : waarom ga je naar Gambia, hoe lang, wat doe je er enz. Wij waren in Nederland al door hen benaderd. Nu zien wij ons daar niet meer als toerist, maar de makers van het programma vonden van wel, we waren er immers ooit als toerist gekomen. Wij noemen het altijd een werk vakantie.

Het hele team was enthousiast en genoten van alles en iedereen. Beelden hiervan kunt u zien vanaf vrijdag 24 april om 21.30 uur,6 weken lang op SBS6.Iedere week een stukje over Gambia met daarin ook ons project. ( in het programma worden meerdere vakantielanden bezocht)

 

       

 

Intussen was gebleken dat de ambulance geen klein maar een heel groot probleem had. Er moest een compleet nieuwe motor in en waar vind je in Gambia een 5 cilinder Four Wheel drive motor en dan nog de kosten!!  Maar dat de ambulance gemaakt moest worden was zo klaar als een klontje met wat Didy daar mee maakte.

Hier haar verhaal :

Op een ochtend kom ik in de kliniek en daar vertelde de vroedvrouw dat Kaddy, die ik goed ken, al sinds twaalf uur die nacht in de kliniek was om te bevallen. Het ging niet goed met haar, totaal uitgeput en het kindje lag verkeerd. De hartslag van het kindje was nauwelijks nog te horen en Kaddy verloor veel bloed. Ze moest met spoed naar Banjul, de hoofdstad.

Maar daar de ambulance stuk was moesten we een taxi zoeken. Toen we er een hadden gevonden en ik Kaddy optilde om haar in de taxi te zetten zei ze :,, laat maar Didy we hebben geen geld voor de taxi!!! Wat er toen door me heen ging is nauwelijks te beschrijven. Mijn tas gepakt, geld eruit gehaald, 6 Euro, en ze weggestuurd.

Toen ze weg waren heb ik alleen maar kunnen huilen. Dit hoor je wel eens, maar dit was zo dichtbij. Kon alleen maar denken dit zal me toch niet gebeuren dat beide sterven. En voor mij was toen duidelijk, de ambulance moet gerepareerd worden, dit mag niet weer gebeuren.

Twee uur later een telefoontje het zou een keizersnede worden anders redde ze het niet en een uur later : It is a big, big babyboy en moeder en kind maken het goed. Wat er dan door je heengaat is zo’n blijdschap. Er werd steeds maar weer verteld Didy je hebt het leven gered van twee mensen door 6 Euro te betalen! Een heftige belevenis.

Het jongetje heeft de naam Sulayman Jan gekregen.

Vier dagen heeft Jan bij autohandelaren langs gereden en uiteindelijk een motor gevonden. Aan het eind van de vierde week konden we daar iedereen blij maken want de ambulance reed weer. De kosten 1800 Euro!

Hoe dit betaald?  Van Ad Brand (toerist daar) hadden we 300 Euro gekregen, 250 Euro van marktopbrengst, 400 Euro van de kliniek rekening en de rest van onze centrale rekening.(buffer)

Maar of het zo moest zijn in de laatste week kwamen Frans en Hanneke Kroes uit Emmeloord met hun kinderen ons project bezoeken. We hadden in Nederland al wat contact met elkaar gehad. Zij verrasten ons met een cheque van 1318 Euro, ingezameld bij familie, vrienden en bij de kinderen op school. Wanneer we dus weer naar Gambia gaan kunnen we het geld terugstorten op de centrale rekening en van de kliniek, echt fantastisch!

Al met al een bezoek aan Gambia die het weer waard was. Iedereen daar blij met een mooie voorraadruimte, gerepareerde ambulance, vele laptops en ,, een nieuw leventje”. Zijn met een zeer goed gevoel na 5 weken weer terug gegaan naar huis.

Dank iedereen voor uw steun die wij van u ontvangen, zonder uw steun zou dit alles ons niet lukken.

Didy en Jan Steenhuis                                                                                                                                                                      Stichting The Future in our Hands.