Nieuwsbrief voorjaar 2018.

 

Op 15 januari weer vertrokken voor een verblijf van 6 weken naar Kololi ( Gambia ).

Zoals bij ieder bezoek meteen de eerste dag met het bestuur gezeten om te vertellen wat we graag wilden gaan doen, vorige jaar hadden ze hun wensen uitgesproken:

* Speeltuin vernieuwen en een Bantaba op het plein, dit is een overdekt gedeelte waar men in de schaduw kan zitten tijdens de pauze. Deze wens konden we vervullen en daar waren ze heel blij mee.

* Een markt organiseren zodat we de opbrengst weer konden gebruiken voor het schoolgeld en materialen voor de school.

* en de donatie voor de kliniek meenemen voor 2018.

 

Eind vorig jaar hadden we al per zeecontainer via de stichting "Bennie Helpt Gambia" uit Coevorden veel materiaal opgestuurd zoals de speeltoren, rekstokken, boombank en vele dozen met kleding. Niet alleen dozen maar ook 5 kliko's( afvalcontainers) Twee kliko's waren gevuld met 175 gevulde rugzakjes voor de kinderen. Deze waren gevuld door de PKN kerken De Fontijn, De Bron, De Nieuwe Kerk en de Ark uit Groningen,

De kliko's zijn belangrijk omdat ze namelijk nit weten waar ze met het afval heen moeten. Ze gooien alles op de grond en dan wordt het in dozen gedaan met als gevolg dat de ratten en katten zich hier te goed aan doen. We hameren er altijd op dat het schoon moet zijn, dit voorkomt ziektes.

We moesten 2 keer rijden met een truck om alles op te halen bij het depot van stichting Bennie Helpt Gambia. Daar hadden ze alles voor ons opgeslagen totdat wij kwamen. Bij het uitladen keek de burgemeester raar op want wat wilden die nederlanders toch met al dat hout!!!

In ons verslag van september 2017 hadden we een oproep gedaan dat we wel wat hulp konden gebruiken en dat hebben we geweten. Op woensdag kwamen Derk en Ed ons helpen. Twee mannen die elkaar niet kenden maar samen werkten alsof ze dat al jaren deden. onder toeziend oog van Femke werden alle picknicktafels en bankjes in een dag in elkaar gezet, Het was af en toe wat puzzelen maar het is gelukt. Inmiddels waren de oude speeltoestellen weggehaald en kon er met de speelplaats begonnen worden.

Maar ook de inkopen voor de Bantaba waren in volle gang, samen met Derk, die nog eens kwam helpen gingen we op pad. Trucks reden af en aan met zand, gravel, stenen. ook ezelskarren vol met zakken cement en hout.

En weer hadden we een oproep gedaan om hulp, wederom met succes. Marcel, Ad, Ben, Teun en Peter kwamen helpen om de speeltoren en klimrekken in elkaar te zetten. Gerrit en Piet hielden een oogje in het zeil of alles goed kwam. Er kwam nog een truck met speelzand die door Ilona werd verspreid, wat een werk!

 

Iedere ochtend kwam iedereen om 10 uur om eerst gezellig koffie/thee te drinken. Altijd maar weer Maimuna, onze steun en toeverlaat daar die het al klaar had staan. De vrouwen waren inmiddels begonnen met alle kleding uit de dozen en zakken te halen en te sorteren en in ieder rugzakje moest nog een beker.

Wat zijn we dankbaar voor alle hulp.

Tussendoor kregen we veel bezoek van toeristen, vele rondleidingen gegeven en uitgelegd hoe we werken als stichting. Dit werd een succes want er kwamen weer 11 nieuwe leden bij voor de club van 100. inmiddels 95 leden dus bijna de 100 vol.

Welkom aan alle nieuwe leden, u heeft kunnen zien waar en hoe de donatie wordt gebruikt.

De kinderen werden ook nog verrast met de ene week een heerlijke soep met stokbrood en de andere week een keer macaroni en ook nog een kadootje. Dit aangeboden door Ben, Beppie en Betsy

De Bantaba werd gebouwd door een aannemer uit kololi. Zo doen we ook aan werkgelegenheid. Samen met zijn mannen heeft hij in 3 weken tijd daar iets prachtigs neergezet. Iedereen was enthousiast, helemaal toen hij werd ingericht met de picknicktafels en bankjes. Nu begreep de burgemeester ook waar al dat hout voor was. Zoals u op de foto kan zien zijn er ook nog mooie schilderingen op aangebracht door de Art Painter.

Op 23 februari was de opening van de Bantaba met vele genodigdheden, ouders en alle kinderen. De opening werd verricht door het Parlementslid Madi Ceesay. Tevens kregen alle kinderen hun gevulde rugzakje die met grote vreugde ontvangen werden. "wat een bezit"

De markt was ook weer een groot succes, vooral de jeans gingen als broodjes over de toonbank. Iedereen blij met zijn/haar inkopen. Van de opbrengst hebben we een nieuwe watertank gekocht, de oude was gebarsten. En de reparatie aan de ambulance, een grote voorraad medicijnen en nog 2 grote billboards laten maken met een verwijzing naar de kliniek die bij de grote weg zijn geplaatst.

De medische post/kraamkliniek gaat zijn gangetje maar willen er het komende jaar meer aandacht aan besteden. Onze wens en ook die van hen zijn zonnepanelen plaatsen. Dan zijn ze altijd voorzien van stroom en hoeven de bevallingen niet meer bij kaarslicht plaats te vinden. Ze zijn wel in het bezit van een generator maar wanner daar geen brandstof inzit heb je er ook niets aan. We hebben vaak verteld dat als je de generator gebruikt deze ook weer moet vullen, maar krijgen dan als antwoord dat er geen geld voor is. dus zonnepanelen zullen uitkomst bieden voor dit probleem en zou het voor het naailokaal en de computerlokaal ook ideaal zijn. Zo blijven er altijd wensen.

Wij willen graag iedereen bedanken die dit verblijf van ons weer tot een succes heeft gemaakt. Uw hulp en steun in welke vorm dan ook. Het was TOP!

We hopen dat we vele kinderen weer een goede start en toekomst kunnen geven. We horen wel een, is dit niet een druppel op een gloeiende plaat?  Dat mag dan wel zo zijn maar we zijn er trots op dat wij samen met u deze druppel mogen zijn.

 

  
                                                                                                                                                                                                                                                             
 
 
 
 
 
Didy en Jan Steenhuis.

Stichting The Future in our Hands.

www.thefutureinourhands.nl