Verslag The Future in Our Hands


En toen was het 25 Oktober, op naar Schiphol! Om 4 maanden naar Gambia te gaan. Zenuwen… nee helemaal niet!! Ik had onwijs veel zin om te gaan!! Het is even vervelend om afscheid te nemen! Maar je gaat iets moois doen!  Dus je hebt een beetje een dubbel gevoel. En gelukkig vloog ik samen met Aletta Roode naar het mooie Afrika.


 In Gambia miste ik natuurlijk Nederland heel erg… NEE echt niet!! Geen minuut!! Ook al leef je in een 3ewereld land, het is geweldig!

De eerste week heb ik genoten van een weekje vakantie, en alles klaar maken op de voorbereiding van school. Het was erg warm in Gambia want we waren daar in het einde van het regenseizoen! En het kan er s 'nachts goed hard regenen! Gelukkig viel het meer in de avond en nacht dan overnacht.

Toen was het maandag 4 november.  Mijn eerste schooldag, ik was wat vroeg op school kwart over 8. Kinderen komen dan langzaam binnenlopen. De bedoeling is dat iedereen om 8.30 op school is, net zoals bij ons in Nederland.  Maar dat gebeurt in Gambia niet, rond kwart voor 9 komen er nog steeds kindjes aanlopen.

Op de maandag moeten eerst alle kindjes verzamelen en in de rij gaan staan. Jongens bij jongens, meisjes bij meisjes. Dan wordt het volkslied gezongen en word er gebeden. Daarna gaat iedereen naar de klas.

Ik begon in de klas bij Marie, eerst even een dagje meekijken hoe dat is! Kinderen waren erg druk, maar super leuk! Ze leerde het ABC, rekenen, zingen. Kinderen hebben hun schriftje,  en er word als voorbeeld gegeven.  A  A  A en dit moeten zij dan opschrijven in hun schriftje. Ook krijgen ze wat huiswerk mee naar huis, om daar te oefenen.

De letters b,d,p, is erg moeilijk voor ze, bij b schrijven ze d, bij p schrijven ze b, hier hebben we veel op gehamerd, en sommige lukte het wel, maar sommige ook niet!

Om half 12 is het pauze, tot kwart over 12. Iedereen heeft iets te eten bij zich, maar wel met een heel verschil. De ene heeft een halve stokbrood, en de andere nog maar net een kwart.  De ene heeft chipjes en de andere heeft helemaal niets! Dit is wel pijnlijk om te zien! Maar buiten de armoede zie je de kinderen schik hebben, en lachen de hele tijd! En zie je ze alles met elkaar delen! Hoe mooi is dat!

 
 
Met het kleinste jongetje van school, Musa! Een heerlijk ventje! 
 

Do good, and the good come to you. 

Ik heb in alle klassen gewerkt, en geknutseld. De kleintjes zijn 3 jaar en de oudste zijn 7 jaar. Deze zijn verdeeld in 5 groepen.

We hebben die weken geknutseld, gekleurd, geknipt van alles gedaan! De kerst kwam ook in zicht, dus moesten we daar ook wat voor verzinnen! De kerstbomen werden gemaakt, er werd veel gekleurd en geknutseld. We hebben zelf kaarsjes gemaakt van papier! En de kinderen waren hier super trots op!

De week voor de kerstvakantie hebben we een dagje uit gepland staan.  We gaan lopend naar het apen-park en het strand. De kinderen waren nog niet eerder in het park geweest,  ze hebben ervan genoten! Terwijl ook sommige kinderen erg bang waren voor de apen. Ze luisterde heel goed, waren netjes stil, en iedereen bleef bij elkaar.

Vanaf het park gingen we naar het strand. Daar lagen ballen, schepjes, springtouwen, bakjes van alles klaar om te gaan spelen. De uniformen gingen uit, en kinderen liepen in hun ondergoed heerlijk te spelen! Zo blij dat ze waren, maar ook goed opletten geblazen, de zee was vrij ruw dus we hielden ze goed in de gaten. Tevens hadden we lekkere koekjes en water meegenomen om zodat ze ook wat lekkers konden smullen.  Om half 1 liepen we weer terug naar school, ik had de auto bij me.  Om alle spullen weer mee terug te nemen.

 
 


Vrijdags voor de vakantie, is het speel dag. En geen les! De kinderen spelen de hele ochtend op het plein, samen met de leraren. Voetballen voor de jongens, en meisjes wilde graag springtouwen.

Tevens heb ik in die weken ook in de kliniek gewerkt, en ondersteunde ik Antonia. Vele wondjes behandeld, en mensen/kinderen die binnen kwamen met Malaria. Waarvan ik, Bakary en Antonia  1 jongen van 15 jaar met spoed naar banjul hebben gebracht! Hij was doodziek, en wilde niets eten en drinken. Hij trok het infuus eruit. Hij heeft het gelukkig gered! Na een paar dagen zag ik hem weer lopen in de straat.

 Wat ook wel heel leuk was, ik zat op een avond in Kotu gezellig wat te eten, in een plaatselijk restaurantje.  Toen kwamen er een paar leerlingen voorbij gelopen! En ik had dat helemaal niet door, maar hun wel! Dus het was gelijk Teacher, aunty, Willemijn! Zo leuk! 
 

De kinderen hebben 2 weken vakantie, en ik dus ook! Al hoewel deze vakantie niet helemaal goed ging voor mij door gezondheid redenen. Maar uiteindelijk alles is goed gegaan!

In januari kwamen we met zn allen weer terug Aletta, Marloes en Henriette. We begonnen met een aantal kinderen abc te leren schrijven, sommige hadden daar geen zin in, en bleven maar rondjes tekenen. We hebben er uiteindelijk heel erg om moeten lachen!

Op een dag hadden we gelukkig de hele ochtend stroom dus hebben we in twee keer met alle klassen een film gekeken. De film Shrek, de kinderen keken hun ogen uit. Zelfs de leraren en leraressen hebben er van genoten! Even anders dan een dagje les, of knutselen!  

Jan en Didy kwamen in januari ook weer terug! Er werd vingerverf aangeschaft en hebben alle handjes van de kinderen op papier gezet, met de tekst Welcome back Jan & Didy dit was natuurlijk een super leuk  cadeau voor hen!


Jan werd in deze periode 70, en hebben met alle kinderen een knutselboek gemaakt. Ze mochten zelf weten wat ze gingen doen, knippen, plakken, kleuren. Het boek is erg leuk geworden, en Jan is daar erg blij mee!

Mijn tijd kwam helaas ten einde, en ik nam rustig aan afscheid!  Mijn laatste dag op school, was pannenkoeken dag. Voor alle kinderen heb ik pannenkoeken gebakken,  op kolen aangezien er geen stroom was!

Iedereen heeft ervan genoten!

Mijn tijd was geweldig, en ik mis het allemaal!

 
Gelukkig gingen Aletta en Marloes nog bijna 3 maanden verder met de kids! 
 

Jan en Didy dank je wel voor het werken bij The Future in Our Hands!


Wil jij ook vrijwilligers werk doen? Meld je aan, en neem contact op met Jan en Didy Steenhuis. 

Tevens zijn we op zoek naar mensen, die voor € 50 euro per jaar lid willen worden van deze stichting, en de kinderen in Kololi een toekomst te kunnen geven.


Helpt u mee? Kijk op de site naar de mogelijkheden!

 
 
 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 


   
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
 

 
Mijn naam is Willemijn van Maurik, ik ben 28 jaar ik kom uit de plaats Ochten.
 
Op 25 oktober vertrek ik voor een aantal maanden naar Gambia.
Op 4 november zal ik de start maken om vrijwilligers werk te gaan doen bij
"The Future in our Hands"
In Januari heb ik al een bezoekje gebracht aan deze school, en heb ik kennis gemaakt met Marie. (Zie foto)
 
De voorbereidingen zijn in volle gang, zoals inzamelingen, knutselwerkjes bedenken voor de kinderen, kerst werkjes, spelletjes etc.
 
Ik zal me gaan oriënteren in de school, kraamkliniek en medische post. In Nederland heb ik tevens al een aantal jaren ervaring gehad in de kraamzorg. Deze ervaring hoop ik in Gambia ook mee te maken, want er is niets mooier als een geboorte van een baby!
 
 
Ik kan niet wachten om te gaan, en hoop veel ervaring op te doen in dit project!
 
Na dit project zal er een verslag komen over mijn vrijwilligerswerk
bij "The future in our hands"